Belangrijk: Microsoft 365 back-up

 

Vergeet niet om Microsoft 365 te backuppen

Microsoft 365 is een geweldige oplossing met krachtige tools en services. Maar als het gaat om backup is er een heel belangrijk aandachtspunt: Microsoft 365 biedt geen uitgebreide back-up mogelijkheden. Het is daarom belangrijk om een krachtige backup oplossing te gebruiken om de data uit de Microsft 365-omgevingen veilig te stellen.

Met het gebruik van Microsoft 365 wordt veel data gecreëerd en opgeslagen. Denk daarbij aan alle data die wordt opgeslagen bij het gebruik van Exchange Online, de bekende Office applicaties, Sharepoint, OneDrive of Microsoft Teams. Een belangrijk voordeel van Microsoft 365 is dat u vrijwel altijd en overal kan werken en toegang heeft tot belangrijke applicaties en data. Maar, er is een probleem:

Softwareaanbieders zoals Microsoft focussen zich vooral op het beschermen van hun technische infrastructuur om de beloften uit SLA’s te kunnen halen. Hierdoor gaat de aandacht vooral naar de beschikbaarheid van het platform, maar de bescherming van data die op die platforms opgeslagen wordt komt daarbij niet aan bod. En dat is een probleem dat door veel organisaties flink onderschat wordt, zo is te lezen in het rapport ‘Pathfinder Report – Taking control of your Office 365 Data’ van Steven Hill. De Senior Analyst deed onderzoek naar de awareness rondom het opslaan en backuppen van data in SaaS applicaties en stelde onder andere de vraag: 

“What is your organization’s primary data protection strategy for SaaS applications?”

 

Verdere toelichting is eigenlijk niet nodig: de noodzaak om data uit oplossingen zoals Microsoft 365 te backuppen lijkt bij de meeste organisaties nog niet te zijn doorgedrongen. Daarom zetten we een paar belangrijke aandachtspunten nogmaals uiteen.

 

Veiligheid van data

Deze online diensten, ook wel SaaS genoemd, vangen 36% van de phishing aanvallen op volgens de APWG. Hierbij kunnen gegevens worden gestolen, gegijzeld, maar ook verwijderd. Volgens een rapport van de AIVD neemt de cyberdreiging significant toe. Volgens de Cyber Security Breaches Survey 2019 van de Engelse overheid wordt vier op de tien Engelse bedrijven per jaar aangevallen. Reden genoeg dus om zowel je beveiliging als je backups goed op orde te hebben.

Uiteraard zijn er niet alleen cyberrisico’s. Denk ook aan allerhande andere calamiteiten die kunnen voorvallen. Brand, blikseminslag, enz. 

De backup-mogelijkheid van Microsoft…

Dat de veiligheid van uw gegevens op het spel staan is oud nieuws. We horen al tegenwerpingen dat Microsoft 365 zelf ook backup-mogelijkheden heeft. Dat klopt, maar dat klopt toch ook weer niet. We hebben hier eerder al een artikel aan gewijd. Microsoft biedt namelijk geen ‘echte’ backup-opties, hoewel dat op het eerste gezicht misschien wel zo lijkt. Microsoft heeft bijvoorbeeld versioning en het Recycle Bin proces als optie. Echter, hier zitten best wat haken en ogen aan, zoals je in ons eerdere artikel kunt lezen. Bovendien is Microsoft vrij duidelijk over de verantwoordelijkheid van data opslag:

Bescherm uw Microsoft 365-gegevens tegen (per ongeluk) verwijderen, beveiligingsrisico’s en gaten in het retentiebeleid!

Wat nog meer...

Redenen genoeg om een goede back-up te maken. Hieronder nog een aantal punten om mee te nemen in uw overweging:

  • Voldoe aan wettelijke en compliance vereisten 
  • Dagelijkse, automatische back-ups van de e-mail, agenda en contacten van uw gebruikers
  • Onbeperkte opslag
  • Bewaar de gegevens voor onbepaalde tijd
  • Volledig versleuteld over de lijn en op disk
  • Meerdere herstelopties om uw gegevens te herstellen

Wilt u meer weten over deze mogelijkheden voor uw organisatie? Of waar u rekening mee moet houden bij een migratie naar Microsoft 365? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. We staan u graag te woord.