KNS Automatisering: van ‘3 hoog achter’ naar 30 jaar ICT voor het MKB

In 2025 bestaat KNS Automatisering alweer 30 jaar! Dat is een prestatie waar wij trots op zijn, en een mooi moment om terug te blikken op 30 jaar ICT voor het MKB. Hoe zouden we dat beter kunnen doen dan via een interview met Merk en Arnout de Jager?

Wat was de start van jullie ondernemerschap?

Merk de Jager, algemeen directeur van KNS Automatisering: “Ik heb een studie bestuurlijk informatica gedaan. Na mijn afstuderen was het crisis in Nederland: weinig werk, maar ik had links en rechts wel wat programmeerklussen. Toen bedacht ik me dat ik eigenlijk wel voor mezelf wilde beginnen. Ik was tijdens mijn stage met een andere IT’er in contact gekomen die dezelfde gedachte had. En al snel hadden we zoiets van: dan gaan we dat samen doen. Maar die partner bleek meer een type dozenschuiver, en dat zag ik toch anders. Ik wilde liever richting dienstverlening en contracten, dus daar ben ik na een jaar weer mee gestopt.”

Merk, hoe zag die eerste tijd van KNS Automatisering er eigenlijk uit?

“Na die eerste poging kreeg ik een aanbieding van het bedrijf waar ik stage had gelopen om daar halve dagen aan de slag te gaan. Dat kwam mij wel heel goed uit. Ik kon halve dagen betaald werken en halve dagen mijn eigen bedrijf opstarten. Vervolgens ben ik voor mezelf begonnen onder de naam KNS Automatisering en nog in het eerste jaar is Arnout ook aangehaakt.”

Waar was jij in die tijd mee bezig, Arnout?

Arnout de Jager, commercieel directeur van KNS Automatisering: “Ik was toen bezig met het laatste jaar van een commerciële hbo-opleiding aan de Hogeschool in Utrecht. Merk was lekker bezig met zijn eerste klanten en toen hij op vakantie ging moest iemand natuurlijk de telefoon opnemen. En dat was ik, zo is het eigenlijk een beetje begonnen. Al snel ging ik een aantal dagen in de week naar Amsterdam. En daar zaten we samen, in die woonkamer op 3 hoog achter in Amsterdam, bedrijfje KNS te "spelen". Dat was een hele leuke tijd, lekker pionieren. Zoeken naar klanten, we leverden veel hardware en uiteraard probeerden we vanuit Merk zijn rol ook het netwerkbeheer erin mee te nemen.”

Waar staat de naam KNS Automatisering eigenlijk voor?

Arnout: “We zeggen wel eens gekscherend: KNS staat voor Kan Niet Sneller Automatisering. Maar KNS staat voor kantoorautomatisering, netwerken en services. Dat was wat we in 1995 deden, en dat geldt vandaag de dag nog steeds.”

Hoe zag de ICT-wereld er in 1995 eigenlijk uit?

Merk: “Jeetje, heb je even… hoe zag die wereld er toen uit? Kijk, toen was alles feitelijk PC en mainframe. Dat waren eigenlijk twee totaal gescheiden werelden. Computers waren toen wel heel erg in opmars hoor, vooral voor tekstverwerken. Het was wel de tijd van WordPerfect waar in Nederland veel mee werd gewerkt. Maar we zagen ook veel spreadsheet en boekhoudpakketten, dat was er toen allemaal al. We begonnen eigenlijk net een beetje met netwerken, zo konden we computers aan elkaar knopen met coax kabels. En voor elke computer had je een 3Com netwerkkaartje nodig om dat te laten werken. En zo bouwden we workgroups, dat waren eigenlijk gewoon pc 's die we met elkaar konden laten communiceren met behulp van Windows en Novell.”

Arnout: “In die jaren was Microsoft nog een kleine speler in de markt. Je had DOS als het operating system voor pc’s en daar kon je niet zo heel veel mee. Ja, je kon er bijvoorbeeld Office-applicaties opzetten. En daar had je dan een serie floppy’s voor nodig.

Toen ik bij KNS Automatisering begon bestond e-mail vrijwel nog niet. En internetverbindingen waren er wel, dan moest je inbellen met een modem en dan was je online. We hebben toen ook veel zaken gedaan met The Internet Plaza (TIP), daarvan verkochten we internetabonnementen en mailboxen.”

Dat was dus niet echt het ‘plug & play’-tijdperk?

Arnout: “Nee, heel veel dingen waren toen best ingewikkeld. Als je met een team of afdeling een printer wilde gebruiken, dan moest je de driver op een lokale PC installeren en dan konden mensen via het Windows netwerk via die printer uiteindelijk hun afdrukken maken. Het is eigenlijk heel grappig als je daar na 30 jaar op terugkijkt. Hoe het allemaal is ontstaan, en wat er is veranderd. En ja, er is giga-veel veranderd. Mobiele telefoons had je in die tijd eigenlijk bijna niet. Allemaal dingen die nu in ons dagelijks leven zitten waren er niet.”

Wat is er in die tijd niet veranderd?

Merk: “Als je naar de basis kijkt, dan is er ook weer niet zo heel veel veranderd. De essentie van IT is gebleven, alleen de manier van werken is anders. Maar we hebben nog steeds die PC nodig, het netwerk en de services om alles goed te laten werken.”

De essentie van IT is min of meer hetzelfde gebleven in die 30 jaar zeggen jullie. Geldt dat ook voor KNS Automatisering?

Arnout: “Jazeker. Zoals Merk zei: de kern van ICT is hetzelfde gebleven. Alleen de manier waarop we dat voor onze klanten regelen is anders. Vroeger had ieder bedrijf een of meer servers op locatie. Daar gingen wij dan naartoe en dan werkten we in het datacenter of de serverruimte op de hardware en de software van de klant. Tegenwoordig gebeurt dat zoveel mogelijk op afstand. Bijvoorbeeld in de cloud, waarbij de IT van onze klant gewoon ‘ergens’ draait waar wij bij kunnen.

We werken dus op een andere manier, maar de essentie is sinds 1995 niet echt veranderd. Dat vind ik wel grappig. Die drie letters van onze naam zijn nog steeds het fundament onder onze organisatie, dat is precies wat we doen. Wij zorgen dat de kantoorautomatisering voor onze klanten op orde is, dat we het netwerk in de lucht houden en daar bieden we allerlei services op.”

Kunnen jullie nog je eerst klant herinneren?

Arnout: “Naast mijn werk voor KNS Automatisering had ik een bijbaan bij Budget autoverhuur in Utrecht. Daarnaast was Stuc-inn gevestigd, een groothandel in stukadoorsmiddelen. Daar zijn wij op een dag printers gaan leveren en wat netwerkvoorzieningen. Wat trouwens grappig is, is dat we aan die tijd niet alleen een klant, maar ook meerdere collega’s hebben overgehouden. Eric en Floris Jan waren toen collega’s bij het autoverhuurbedrijf en die werken inmiddels alweer heel lang bij ons.”

Merk: “Mijn eerste klant voor KNS Automatisering, dat zal Magasell geweest zijn. Dat was de redactie van de Nederlandse Penthouse.” Arnout vult aan: “Ik weet nog dat je een mooie barter deal deed. In ruil voor een advertentie in het magazine kregen zij dan hardware geleverd van Amstrad, één van de fabrikanten waar wij zaken mee deden.”

Zijn er ontwikkelingen geweest waarvan jullie dachten dat het geen succes zou worden, die wel zijn doorgebroken?

Merk: “Een van onze collega’s zou gezegd hebben: internet, dat was gewoon een hype. Nou, dat is natuurlijk best succesvol geworden, om maar een understatement te gebruiken! Ik had zelf meer verwacht van OS2, dat was een door IBM ontwikkelde Windows-variant. Dat was eigenlijk de voorloper van de terminal server waardoor je met meerdere mensen op één systeem kon werken. Dat is nooit succesvol geworden.”

Arnout: “De meeste nieuwe ontwikkelingen waar wij mee aan de slag gingen werden succesvol. Ik kan me vooral Windows 95 nog heel goed herinneren. Toen dat uitkwam, lagen de mensen voor de deur om een pakketje Windows te kunnen kopen. Daar kan je je nu niets meer bij voorstellen.”

Jullie zijn inmiddels 30 jaar jong. Waar staat KNS Automatisering nu als organisatie?

Wat zijn managed services?Arnout: “De manier waarop we onze dienstverlening leveren is enorm veranderd. Je ziet nu in onze managed services-propositie dat we de klant volledig willen ontzorgen op basis van een abonnementsmodel.

Dat is in hoog tempo de standaard in de markt geworden en we zien dat klanten onze Werkende Werkplek echt omarmen. Uiteraard uitgebreid met de Veilige Werkplek, want security is belangrijker dan ooit tevoren. Feitelijk bewegen we al 30 jaar mee met de ontwikkelingen in de markt en die ontwikkelingen gaan telkens sneller.”

 

Over nieuwe ontwikkelingen gesproken: wat gaat AI voor jullie betekenen?

Arnout: “Ik denk dat 2025 een jaar wordt waarin artificial intelligence in ons dagelijkse werk terug gaat komen. Dat gaat nu al best ver. Als je bijvoorbeeld kijkt naar antivirusproducten: daar zit al een stuk machine learning in. Maar ook een stuk intelligentie wat verbanden legt op basis van de data die ze binnenhalen, waardoor sneller op bedreigingen kan worden gereageerd.

Maar ik denk dat we het zeker ook gaan merken aan de manier waarop mensen hun dagelijkse werk gaan doen. Het zal steeds meer gebruikt gaan worden bij producten zoals Excel en PowerPoint, om bepaalde taken sneller of gemakkelijker uit te kunnen voeren.”

Merk: “Daarnaast kunnen bedrijven slimme dingen bedenken om hun processen te optimaliseren. Daar zie ik voor ons wel een interessante uitdaging en ontwikkeling in de samenwerking met onze klanten. Want wij kunnen klanten helpen met een stukje automatisering en adoptie, maar uiteindelijk moet de klant goed snappen hoe hun processen lopen en welke informatie daarin belangrijk is.”

Waar word jij blij van in je werk?

Arnout: “Ik ben blij als we tevreden klanten hebben. Dat vind ik altijd nog het allerbelangrijkste: dat wij als organisatie ons werk zodanig doen dat die klant tevreden is. Dat hij of zij het gevoel heeft: als ik KNS Automatisering bel, dan wordt het gewoon geregeld. Ik denk ook dat we daar goed in slagen, omdat we toch best wel wat klanten hebben die al 25 jaar of langer klant zijn. We hebben een stabiele klantenbasis, maar daar moet je continu aan blijven werken. Je moet zorgen dat die klant tevreden blijft en dat staat bij ons gewoon hoog in het vaandel. En als dat goed gaat, daar word ik blij van.”

Merk: “Ik word er blij van als KNS Automatisering mee kan groeien met onze klanten. Als we ze kunnen ondersteunen met een continu verbeterproces, waarbij wij oplossingen kunnen aandragen waardoor ze slimmer of beter kunnen werken. En als we dan aan het eind van het jaar kunnen zeggen: beste klant, heb je dit jaar verstoringen gehad? En als die klant dan zegt: nee, eigenlijk niet. Dat is toch het mooiste.”

Arnout: “Zo blijven wij als organisatie constant bezig met nieuwe ontwikkelingen. Kunnen we daar iets mee, en welke oplossingen voor de klant gaan we hiermee aanbieden, zodat die daar profijt van heeft? Dat is ongoing. En dat is ook de grap als je nu terugkijkt op 30 jaar ICT voor het MKB. In de basis is de kern nog steeds hetzelfde. Alleen de manier waarop en met welke middelen we onze diensten leveren is door de jaren heen veranderd. En daar ligt ook onze uitdaging voor de komende 30 jaar.”