Small Business Server vervangen

Small Business Server vervangen
 

Small Business Server vervangen: cloud, lokaal of hybride?

Veel MKB organisaties gebruiken nog een server met het Microsoft Small Business Server besturingssysteem. Ongeveer 4 jaar geleden heeft Microsoft het product SBS ‘end of life’ verklaard. Heeft u nu nog een SBS server draaien, dan is het tijd om na te denken over een alternatief. Wilt u gebruik blijven maken van een lokale server, grijpt u dit moment aan om de cloud (verder) te omarmen of is een hybride oplossing de beste aanpak voor uw organisatie?

Waarom Small Business Server vervangen?

Voordat we naar de verschillende opties kijken, staan we eerst even stil bij de vraag waarom u uw Small Business server van 4 jaar of ouder zou willen vervangen. Daar is een aantal redenen voor. De technische levensduur van een server is misschien langer dan 4 jaar, maar de kans op storingen neemt bij oudere servers aanzienlijk toe. Garantieverlenging na het vierde jaar is vaak niet meer mogelijk en omdat de hoeveelheid reserve onderdelen beperkt is, wordt de ‘time to fix’ na een storing onacceptabel lang.

Small Business Server vervangen door een nieuwe server

De eerste optie: u vervangt uw SBS server door een nieuwe fysieke server. Er is niet echt een vervanger voor SBS maar voor MKB bedrijven is de meest logische stap een server op basis van Windows Server Essentials. Omdat deze versie niet de mogelijkheid biedt om een eigen Exchange server te gebruiken, combineert u deze met een mail oplossing uit de cloud: Exchange Online. Windows Server Essentials kent wel een aantal beperkingen. Zo kunt u deze server niet virtualiseren en is er een beperking van maximaal 25 gebruikers en 2 CPU’s. Grotere bedrijven kunnen kiezen voor een server op basis van Windows Server Standard, eventueel in combinatie met een Exchange Server. Bij deze oplossing kunt u wel kiezen voor virtualisatie en zijn er geen beperkingen.

Small Business Server vervangen door de cloud

Gebruikt u Small Business Server alleen voor e-mail en file sharing, dan kunt u overwegen om volledig over te stappen op de Microsoft cloud. De logische opvolger van de SBS Exchange server is Exchange Online binnen de Microsoft 365-familie. Voor file sharing kunt u overstappen naar Microsoft 365 inclusief SharePoint online voor het delen van bestanden.

Small Business Server vervangen door hybride oplossing

Er zijn ook scenario’s te bedenken waarin u wel zou willen overstappen naar de cloud, maar waar cloud (nog) niet de volledige functionaliteit biedt die uw organisatie nodig heeft. Dit kan het geval zijn wanneer u branche specifieke applicaties of zware grafische applicaties zoals AutoCAD draait. Of een lokale file server wil hebben om specifieke informatie binnen de bedrijfsmuren op te slaan. Een mogelijke invulling van dit scenario is een hybride oplossing op basis van een Windows server op locatie in combinatie met Microsoft 365, SharePoint en mail uit de cloud. Deze oplossingen kunnen zodanig worden geïntegreerd dat uw gebruikers geen beperkingen in productiviteit en functionaliteit ervaren.

 
 

Wat wordt uw SBS opvolger?

U ziet: er zijn nogal wat mogelijkheden om uw SBS server te vervangen. Wij helpen u graag om de juiste keuze te maken op basis van bovenstaande mogelijkheden en uw specifieke situatie. En vervolgens richten we deze omgeving snel en effectief voor u in.

Wilt u meer weten of een offerte op maat? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag!