Cloud: continuïteit niet vanzelfsprekend

 

Continuïteit in de cloud is geen vanzelfsprekendheid

Clouddiensten zijn ontwikkeld voor organisaties die wel willen profiteren van professionele IT-oplossingen, maar dan zonder de traditionele hoge investeringen en het dagelijks beheer. Niet voor niets dat steeds meer organisaties voor een ‘cloud first’ of ‘cloud, tenzij’ beleid kiezen voor hun ICT. Maar heeft u de continuïteit van uw cloud applicaties wel goed geregeld? In dit artikel belichten we de drie belangrijkste aandachtspunten, zodat u ook na een kleine of grote verstoring snel weer productief kunt zijn.

Connectivity

Netwerken en verbindingen worden steeds belangrijker. Er wordt telkens meer informatie gedeeld, zowel binnen organisaties als met leveranciers, klanten en partners. En met de groei van cloud en hosted applicaties neemt het belang van stabiele connectivity met voldoende bandbreedte alleen nog maar verder toe. Bij een enkelvoudige verbinding hangen al uw cloud apps aan één enkel, dun draadje. Een back-up verbinding, bijvoorbeeld via 4G, is dus geen overbodige luxe als al uw bedrijfskritische ICT in de cloud draait!

Back-up

Heeft u er wel eens over nagedacht wat de gevolgen zijn wanneer data in de cloud ten onrechte worden verwijderd? We merken dat veel mensen onterecht denken dat ‘in de cloud’ alles voor ze is geregeld, inclusief de back-up. Hierdoor loopt u onbewust een groot risico om bedrijfskritische gegevens permanent kwijt te raken. Een goede en complete back-up van data is een must voor elk bedrijf, ook in de cloud. Daarom bieden wij diverse back-up oplossingen voor een betrouwbare back-up van de gegevens in uw hybride cloud-omgeving. Zo bieden wij een online back-up in de cloud, specifieke oplossingen voor de back-up van Microsoft Office 365 data tot onze volledig beheerde managed back-up services.

Exitstrategie

Stel dat u ooit wilt overstappen naar een andere cloud provider, of – wie weet – weer uw ICT ‘in huis’ wilt hebben. Kunt u dat dan snel en gemakkelijk doen? Nog sterker: mag u dat wel doen volgens de voorwaarden van uw cloud provider? Staat u op het punt een nieuwe cloud-applicatie of -oplossing in gebruik te nemen, dan zijn dit belangrijke vragen om te stellen. Overweegt u over te stappen, dan helpen we u graag bij het in kaart brengen van de (on)mogelijkheden.

Meer weten?

Wilt u meer weten over een afdoende bescherming van uw data in de cloud? Neem dan contact met ons op.