5 tips om phishingmails te herkennen!

5 tips om phishingmails te herkennen!

Phishingmails bestaan eigenlijk al jaren. Internetcriminelen proberen op deze manier toegang te krijgen tot persoonsgegevens of uw systemen. Veel mensen gaan er vanuit dat deze e-mails net als vroeger heel makkelijk te herkennen zijn. Helaas worden cybercriminelen steeds gehaaider. Het is daarom in sommige gevallen haast onmogelijk om ze direct van authentieke e-mails te onderscheiden. Dus hoe voorkomt u dan toch dat u persoonsgegevens deelt met cybercriminelen? Of op een link klinkt die ransomware bevat, een virus dat uw systemen blokkeert? We geven u 5 tips!

Afzender

Kijk altijd goed naar de afzender van de e-mail. Niet alleen naar de naam die in uw inbox verschijnt, maar ook naar het e-mailadres dat erbij hoort. Is dit onbekend of niet te plaatsen? Pas op!

URL

Check als er een link in de e-mail staat eerst waar deze link naar verwijst. Dit kunt u doen door met uw muis op de link te gaan staan, zónder erop te klikken. Links onderaan in beeld ziet u de website verschijnen waar deze link naartoe gaat. Is dit een andere domeinnaam dan dat dit bedrijf normaliter gebruikt of een afgekorte URL? Dan gaat het waarschijnlijk om een phishingmail.

Opmaak

Waar voorheen phishingmails veelal zogeheten “plain tekst” mails waren zonder opmaak, is dat tegenwoordig wel anders. Toch gaan cybercriminelen hier niet altijd even zorgvuldig mee om. Slordige opmaak is daarom een goede indicatie bij het herkennen van een phishingmail. Kijk eens kritisch: wordt overal hetzelfde lettertype gebruikt? Staan de afbeeldingen recht en zijn ze scherp? Zo niet, wees dan extra voorzichtig.

Spelfouten

Iedereen herinnert zich de spammailtjes wel die bomvol spelfouten stonden en soms zelfs geschreven waren in meerdere talen door elkaar heen. Hoewel hedendaagse phishingmails tekstueel erg verbeterd zijn, kunt u vaak nog wel een aantal fouten ontdekken. U kunt ervanuit gaan dat professionele en gerenommeerde organisaties geen spelfouten maken in hun communicatie. Ziet u een spelfout? Wees dan alert!

Ongewone inhoud

Denk goed na over de inhoud van de e-mail die u ontvangt. Is de informatie te mooi om waar te zijn, staat er een vreemd verzoek in of gaat het juist om een torenhoge rekening? Klik in uw enthousiasme, verbazing of ontzetting niet direct door. Dat is precies de bedoeling van cybercriminelen.

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Het is altijd belangrijk om te werken met een professioneel spamfilter, die de meeste phishingsmails ondervangt. Zorg er voor de zekerheid wel voor dat u een goede back-up voorziening heeft, waardoor u uw bestanden altijd terug kunt zetten wanneer u onverhoopt te maken krijgt met ransomware.

Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op!