8 tips bij voorjaarsschoonmaak van devices
Het mooie weer van de afgelopen dagen inspireert velen om te beginnen aan de grote voorjaarsschoonmaak in hun huis. Maar naast het fysieke leven, hebben we tegenwoordig ook bijna allemaal een digitaal leven dat een grote opschoning verdient. Het opruimen van harde schijven en bureaubladen, het weggooien van ongebruikte apps en het updaten van besturingssystemen en programma’s geven niet alleen een gevoel van ruimte en opgeruimdheid, het helpt ook om pc’s, smartphones en tablets te beschermen tegen virussen en andere malware.
Of het nu gaat om een pc, een smartphone of een tablet, het is voor allemaal van groot belang dat het besturingssysteem en alle software en apps op het systeem up-to-date zijn. Meestal is er de mogelijkheid om updates en patches automatisch te installeren. Wij adviseren om deze mogelijkheid in te schakelen. Daarmee hoeven gebruikers niet zelf dagelijks actief te controleren of er updates zijn.
Hierbij de 8 tips:
Gooi oude besturingssystemen en software in de prullenbak: Windows XP ontvangt al een tijd geen updates meer en binnenkort stopt dit ook voor Vista. De veiligheid van een systeem dat draait op een besturingssysteem dat niet meer ondersteund wordt, kan niet gegarandeerd worden, omdat beveiligingsproblemen die worden ontdekt niet meer worden verholpen. Het is daarom tijd om afscheid te nemen van deze oude besturingssystemen en over te stappen op een nieuwere variant. Ditzelfde geldt voor oude software die geen updates meer ontvangt. Het kan pijnlijk zijn om afscheid te nemen van geliefde programma’s, maar voor de veiligheid van je persoonlijke gegevens en je digitale apparaat is het toch echt de verstandigste stap om te zetten.
Ruim de harde schijf op: Verwijder overbodige of dubbel opgeslagen bestanden. Wanneer bestanden echt moeten verdwijnen, is het legen van de prullenmand niet voldoende. Gebruik een speciaal programma dat de gegevens grondig vernietigt. Vooral wanneer je van plan bent je oude pc naar het grofvuil te brengen of deze te verkopen op Marktplaats is het van groot belang dat alle gegevens grondig zijn vernietigd. Dat geldt uiteraard ook voor USB-sticks, geheugenkaartjes, smartphones, tablets en externe harde schijven.
Niet alleen schoon, maar ook up-to-date: Besturingssysteem, apps, programma’s en browsers zijn het veiligst als zij volledig up-to-date zijn. Dat betekent dat alle ontdekte beveiligingsproblemen zijn verholpen en dat het apparaat niet meer kwetsbaar is voor malware die misbruik maakt van die problemen.
Maak een back-up van belangrijke gegevens: De opmars van ransomware en cryptoware van de afgelopen jaren hebben opnieuw duidelijk gemaakt hoe snel foto’s filmpjes, documenten en andere bestanden voor altijd verloren kunnen gaan als er geen back-up van bestaat. Niet alleen een aanval van gijzelsoftware vormt een gevaar: diefstal van het apparaat of een ernstige crash heeft hetzelfde pijnlijke resultaat.
Download apps alleen uit veilige bronnen: Apps zijn het betrouwbaarst als zij afkomstig zijn uit de officiële appstores van Android en Apple of wanneer ze rechtstreeks van de site van de ontwikkelaar afkomstig zijn. Controleer bij elke installatie goed welke rechten de app precies vraagt en of dit redelijk is voor de functie die de app moet uitvoeren.
Installeer een beveiligingsoplossing: een krachtige beveiligingsoplossing vormt het beveiligingsschild van elke pc, Mac, smartphone en tablet tegen malware, hackers en spam.
Sla wachtwoorden niet op in de browser: Het is niet verstandig om inloggegevens automatisch door de browser te laten onthouden en invullen, omdat deze wachtwoorden door bepaalde malware kunnen worden uitgelezen. Veel veiliger is een echte Password Manager, die een sterke encryptie toepast.
Gebruik unieke wachtwoorden: Gebruik je nog wel eens één wachtwoord voor verschillende accounts? Niet doen: regelmatig worden databases met inloggegevens van internetdiensten gestolen. Daarmee is niet alleen het wachtwoord tot dat account, maar ook jouw wachtwoord voor al die andere accounts gestolen en moet je je wachtwoord bij al die verschillende diensten gaan wijzigen. Kies liever voor unieke wachtwoorden die vooral heel lang zijn (het liefst minimaal 12 karakters) en die naast letters ook speciale karakter bevatten. Met een betrouwbare Password Manager is het vergeten van al die verschillende wachtwoorden geen probleem meer.