IT Security: Regel uw bescherming!

Ondanks een goede bescherming van uw internetverbinding loopt u altijd het risico dat er toch virussen uw netwerk binnendringen. Dit gebeurt bijvoorbeeld via phising emails, waarmee internetcriminelen toegang proberen te krijgen tot uw gegevens. Of via alternatieve communicatiemiddelen van uw medewerkers, zoals social media. We geven u graag tips om uzelf hiertegen te wapenen!

Virus-, phishing- en malwarescanners

Het is zaak om virussen zo snel mogelijk onschadelijk te maken. Dit doet u met behulp van virus-, phishing- en malwarescanners. Een anti virus programma beschermt uw systemen tegen virussen en repareert beschadigingen die het gevolg zijn van infecties. Anti malware scant, detecteert en verwijdert kwaadaardige software zoals malware, spyware, trojans uit uw systemen. Door middel van phishing proberen cybercriminelen persoonlijke informatie aan mensen te ontfutselen. Eén op de 93 e-mails bevat één of andere vorm van een phishing-aanval. Met anti phishing software beschermt u uw systemen hiertegen.

Firewall

Met een traditionele firewall is uw bedrijfsnetwerk beschermd tegen bedreigingen die via het internet binnenkomen. De firewall analyseert vanuit welke locatie het verkeer komt en beoordeelt of dit in het netwerk mag binnenkomen. Er zijn echter veel verborgen manieren waarop virussen binnen kunnen dringen, waar een traditionele firewall geen controle over heeft. Denk hierbij aan Whatsapp, Facebook en andere social media. Wanneer een medewerker bijvoorbeeld via Facebookchat een besmet bestand ontvangt, dan zien de huidige firewalls dit niet.

Zorg er daarom voor dat u ook controle heeft over deze communicatiekanalen. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld social media te blokkeren of beperkt toe te staan. Vergeet daarnaast niet om ook hierover uw medewerker in te lichten. Zo worden zij zich bewust van de risico’s van het delen van bestanden via niet traditionele kanalen.