Wijzigingen in Microsoft licenties

 

Wijzigingen in Microsoft licenties

Als Microsoft partner leveren we onze klanten veel maand- en jaarlicenties die in het verleden op ieder willekeurig moment konden worden stopgezet. Binnenkort is dat echter niet meer mogelijk. Op 14 oktober 2021 kondigde Microsoft de zogenaamde New Commerce Experience (NCE) aan.

Hierbinnen worden wijzigingen doorgevoerd aan onder andere de volgende licenties:

  • Windows 10 E3/E5
  • Office 365 (alle abonnementen)
  • Enterprise Mobility + Security E3/E5
  • Microsoft 365 (alle abonnementen)
  • Windows 365
  • Power Platform
  • Dynamics 365

Hieronder treft u meer informatie aan over wat er gaat veranderen.

Wanneer gaat het in?

Abonnementen die na 10 maart 2022 worden afgesloten vallen automatisch onder dit nieuwe NCE-programma. Bestaande abonnementen worden vanaf 1 juli 2022 automatisch overgezet naar het NCE-programma.

Uw commitment bepaalt de prijs en voorwaarden

U kunt voortaan kiezen voor een maandelijks, jaarlijks of driejaarlijks commitment. Op dit moment is dat alleen bij Dynamics mogelijk, maar Microsoft heeft aangekondigd dit uit te breiden naar andere producten. Heeft u een stabiel aantal gebruikers, dan is het waarschijnlijk logisch om binnen het NCE-programma te kiezen voor een jaarcommitment. Heeft u meer behoefte aan flexibiliteit vanwege bijvoorbeeld seizoensmedewerkers, dan kan een mix van maandelijkse en jaarlijkse commitment een betere keuze zijn. Maandelijkse licenties zijn namelijk - zoals de naam al zegt - per maand op te zeggen. Die extra flexibiliteit heeft echter wel een prijskaartje; deze prijzen liggen ongeveer 20% hoger dan bij een jaarcommitment. Bij een driejaarlijkse commitment is dat uw prijs voor drie jaar vastgesteld, zoals we dat bijvoorbeeld kennen uit de energiebranche. Licenties met een looptijd van een of drie jaar kunnen niet tussentijds opgezegd worden.

Wijzigingen in de facturatie

Ook op het gebied van facturatie zijn er wijzigingen in het NCE-programma. Licenties worden altijd per de eerste dag van de maand afgenomen, ongeacht de commitmentperiode. Voegt u halverwege de periode eenzelfde licentie toe, dan wordt deze naar rato gefactureerd voor de dagen die in de commitment resteren. Het voordeel daarvan is dat alle licenties in de subscription dezelfde einddatum hebben, namelijk de laatste dag waarop de commitment afloopt. Licenties met een jaarlijks commitment worden per jaar vooraf gefactureerd. Het is overigens ook mogelijk per maand te betalen, het maandbedrag wordt dan berekend door het jaarbedrag door 12 te delen.

Abonnementen

Abonnementen kunnen worden gemixt. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor 50 Microsoft abonnementen met een commitment van een jaar en 10 abonnementen met een commitment van een maand. Zo kunt u de kosten onder controle houden, zonder op flexibiliteit in te leveren.

Prijzen SPLA en commerciële licenties

Per 1 januari 2022 zijn de prijzen voor SPLA licenties verhoogd. Dit zijn licenties die wij leveren vanuit het datacentrum, dus van toepassing op klanten met een server of werkplek vanuit ons datacentrum.

Microsoft heeft tevens aangekondigd de commerciële prijzen voor Microsoft 365 te verhogen per 1 maart 2022. Dit is de eerste substantiële prijsupdate sinds de lancering van Microsoft Office 365. Volgens Microsoft komt deze prijswijziging voort uit de toegevoegde waarde die ze de afgelopen tien jaar hebben geleverd.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de juiste Microsoft-licenties voor uw organisatie, of antwoord op al uw andere IT-vragen? Neem dan contact met ons op via tel. 020-40 80 971 of per e-mail via info@kns.nl.